top of page


06 04 2023
 
De nieuwste stoel in het rijtje, besloten dat ik na deze stoel, na overleg met Karen en Marije, om mijzelf te gaan verdiepen in een ander materiaal. Besloten dat het Keramiek wordt. Dit past goed bij mijn gevoel voor esthetiek. Het proces zal hier wat langer duren en hier mag ook meer tijd in zitten. De kwetsbaarheid en fragiliteit is een terugkerend thema. 

Hieronder zie je hoe ik zo'n ontwerp proces doorga. Dit houd in schuiven, verplaatsen, positioneren. Verhoudingen van de maatvoering. Ook werk ik met papier om te kijken om dit visueler te maken. 

IMG_5094.HEIC


23 03 2023
 
Na de groenlicht presentaties ben ik vrijwel direct begonnen met produceren van stoelen. Na bijna 3 maanden heb ik toch al een aantal bijna af. Het grove ontwerp is waar ik nu genoegen mee neem. De afwerking laat ik nog open. Deze vrijheid in het proces ervaar ik als heel prettig. 

Opvallend vind uit mijn ontwerpen is dat de vraag of je er op kan zitten overkoepelend is. Het vraagstuk 'Is het toepasbare kunst of autonome kunst?' kan ter discussie worden gesteld. Een onderwerp waar ik geïnteresseerd in ben. 

 


16 03 2023

Mijn proces verloopt vloeiend. Tijdens het maken van de stoelen ben ik in mijn element en voel ik mij vrij in de keuzes die ik maak. De keuzes zijn weloverwogen en met de tijd en soms in samen spraak met andere leerlingen besloten. 

Door te starten met hout, het materiaal wat mij bekend is, kwam ik weer in het materiaal. Het zelfvertrouwen in mijn ontwerpende oog en gevoel voor esthetiek is weer terug. 



 


16 02 2023

Afstudeerwerk inspiratie afbeeldingen Dummy


Tijdens Art Rotterdam bij de OBJECT beurs veel inspiratie opgedaan door verschillende ontwerpers/kunstenaars. 
De diversiteit in de materialen is opmerkelijk groot. Daarnaast was opvallend dat het gebruik van hardhout, tropische houtsoorten niet meer gebruikelijk is. Het gebruik van plaatmateriaal en MDF is populairder geworden. Maar ook het duurzaam denken in materiaalsoorten, zoals bijvoorbeeld restmaterialen. Dit wil ik meenemen in mijn proces. 

Zie hieronder de foto's en bijgeschreven tekst die dienen als inspiratie in mijn proces. 

 

IMG_4919.heic
IMG_4920.heic


26 01 2023

Afstudeerwerk 
Leerjaar 4 


 


26 02 2023

Afstudeerwerk 
Leerjaar 4 


 

Daar gaan we dan. Het laatste jaar. 

Na mijn exchange program op Pratt Institute in New York was het weer even inkomen in de kunst. Ik had in mijn periode op Pratt een sterke mening over beeldende kunst en de kunstwereld ontwikkeld. Om met deze mindset het laatste jaar in te gaan viel mij zwaar. 

Stukje van mijn hersenspinsels:

Het begon allemaal tijdens de fine art 'sculpture' course. Elke week moesten wij een kunstwerk produceren om de flow van ideeën te laten vloeien. Zo veel mogelijk feedback ontvangen en geven was een van de leerdoelen van dit vak. Heel leerzaam achteraf, doodvermoeiend toen. Tijdens elk werk, gepresenteerd alsof het in een museum geëxposeerd werd, gemaakt door de klasgenoten hebben wij feedback rondes gehouden. We bespraken de werken zonder dat de 'kunstenaar' hierbij informatie gaf. Informatie kon je geven door middel van een titel, maar pas op, want niet te veel informatie geven! Hierin ondervond ik een nieuwe manier van kijken naar kunst. Conceptuele kunst. Hele conceptuele kunst. Ik begreep er in het begin niet veel van, maar na een aantal lessen begon ik het te snappen. Het is een bepaalde manier van kijken en bepaalde symboliek herkennen en dit koppelen aan bijvoorbeeld thema's, gevoelens, situaties. Ik nam de vorm van dit soort kunst niet meer heel serieus. Een sterke aversie tegen dit soort kunst kwam op. Dus alleen personen die hier voor onderwezen zijn kunnen dit soort conceptuele kunst begrijpen? En als je het niet begrijpt, is het ook niet eens meer mooi? 

Door middel van een performance heb ik mijn mening over kunst laten doorschemeren. Ik presenteerde een bord, volgekwakt met klei. Neergegooid en vervolgens niet meer aan gefriemeld. De leerlingen en de leraar gingen er op in. Ze zagen er hele thema's in. Na al het gepraat sloot ik af: 'A piece of Shit'. Waarna ik kort toelichtte dat wanneer het concept totaal niet aanwezig is, er toch associaties komen met een vorm of materiaal Dit vond ik interessant. Je hebt helemaal geen concept nodig. 

Deze gedachte wil ik onderzoeken in mijn afstudeerwerk. Het hebben van geen concept, maar esthetiek. Want die is volgens mij een beetje verloren gegaan door de komst van conceptuele kunst. 

Hieruit volgde mijn werktitel: ''Waarom mag kunst niet meer gewoon mooi zijn?'' 
 

IMG_4498.heic

Dummy woordweb: Hersenspinsels op papier

IMG_4500.heic

Opstartende fase voor onderzoek, maar ook thema Atelier. 

Na een aantal snel voorbij gevlogen eerste weken, voelde ik toch de noodzaak om stappen te zetten. Het voelde lastig en zwaar. De druk van het afstuderen is niet niks. Ik besloot om terug te gaan naar mijn roots, het meubelmaken. Tijdens de voorgaande leerjaren heb ik dit gemist, de lol in het maken weer terug zoeken. Besloten om mijn focus te leggen op het oudste meubel: de stoel. 

Tijdens het eerste presentatie moment, waarbij je je onderzoek, stage en atelier in beeld bracht voelde ik veel weerstand. Ik was onzeker, bang om te falen en niet eens met waar ik nu sta. Dit uitte in een moeilijk gesprek. Waar ik conclusies uit trok en aan heb kunnen werken. 

 

IMG_3911.HEIC
IMG_3912.HEIC
IMG_3913.HEIC

Presentatie moment: Onderzoek - Atelier - Stage 

Feedback

Na het feedback moment pakte ik door in mijn oude ideeën. Zie hieronder:

Dummy ideeën concept stoel. 

Ik zat vast.
Nog steeds vast.
Voornamelijk door de grote aversie die ik nog steeds voelde tegen conceptueel werken, maar dit is wel wat er van mij verwacht wordt, op de Breitner... De knop ging om, en ik dacht, het is mijn laatste jaar, ik ga doen wat ík wil en niet wat de school van mij verwacht. En dat was stoelen ontwerpen. Meerdere stoelen. Gewoon die ik mooi vind en leuk vind om te maken. Terug naar het duidelijke en heldere gevoel wat ik voelde op Pratt, wanneer het concept niet aanwezig is, komen er toch wel associaties met een concept, als de beschouwer daar behoefte aan heeft. 

Lol terug krijgen in het ontwerpen en uitvoeren. 

Hieruit volgden wat schetsen. Deze schetsen waren uitgangspunten voor de modelletjes in 3D die ik heb gemaakt. 

Hedendaagse kunstenaars/designers die mij inspireren puur door de esthetiek: 
- Nairy Baghramian
- Joris Laarman 
- Max Lamb

- Richard Serre
- Paul Kooijker
 

​

IMG_3368.HEIC
IMG_4119.HEIC

Paul Kooijker: 

- het performance meets fashionfotografie

- theatraal, herkenbaar en esthetisch
- onverwachts

Eames: Oude design kunst in het Stedelijk:

- symmetrie
- materiaal
- techniek & ambacht

IMG_4497.PNG

Max Lamb: presentatie stoelen
- een cirkel
- combineren met een ander kunstwerk
- in ieder zijn smaak

nairy-baghramian-19-750.jpg

Nairy Baghramian: 
- optisch bedrog, lijkt zwaar maar is het niet

- organische vormen

- materiaal keuze
- kleur keuze

arm-chair-web-Bone-series_-Armchair_JLL2.jpg

Joris Laarman: 
- complexiteit
- materiaal 
- gegoten en gespoten
- inspiratie naar dierlijke/botten

95RRq8mYOXbR_585x329.jpg

Richard Serre: 

- materiaal: metaal
- organische
- verdwaald raken in het werk 

- hoe zit het? 

© 2019 ISABELLA NIEUWENHUIJS.

bottom of page